سیمان پرتلند بنایی
یکی از مصارف سیمان، تهیه ملات و استفاده از آن در آجرکاری است. بدین منظور ملات مورد استفاده میبایست خصوصیات زیر را دارا باشد.
1ـ میبایست آب خود را حفظ بکند. زیرا در حالت عادی، آجر در مجاورت ملات، آب ملات را جذب میکند و اصطلاحاً ملات را میسوزاند. چنین ملاتی به علت عدم وجود آب کافی برای هیدراتاسیون سیمان، چسبندگی و مقاومت مناسبی ندارد.
2ـ خشن نبوده، راحت پخش شود.
3ـ ترک خوردگی در آن تا حد امکان کم باشد.
ملاتی که از سیمان عادی تهیه میشود، خصوصیات فوق را ندارد. اولاً در برابر آجر آب خود را از دست میدهد. یعنی آجر آب آن را میکشد. برخی بنّاها برای کاستن این اثر آجر، آجرها را قبل از آجرکاری ًزنجابً میکنند. یعنی آنان را برای مدت معین در آب غوطهور مینمایند. ثانیاً پخش نمودن ملات ماسه سیمان چندان ساده نیست. به عبارتی این ملات خشن میباشد .
استادان بنّا برای رفع این مشکل ، به ملات سیمان، خاک رس یا آهک میافزایند . این مسایل متخصصان را به فکر تولید سیمانی با خواص مطلوب جهت کار بنایی واداشت. که نتیجه آن تولید سیمان پرتلند بنایی بود. در تولید این سیمان مقداری سنگ آهکی را همراه سیمان آسیاب میکنند .
با وجودیکه مقاومت این سیمان از سیمان پرتلند معمولی کمتر میباشد (در حدود 200kg2/cm)، ولی برای هدف منظور زیاد متناسب میباشد. چرا که مقاومت خود قالبهای آجر چیزی در حدود 80kg2/cm میباشد. لذا مقاومت فراوان ملات کارایی ندارد و در گونه رسیدن بار به این حد، آجرها خرد میشوند. ضروری به ذکر میباشد افت مقاومت سیمان به ازای افزودن تا 50% آهک ، در حدود 5% میباشد. معمولاً جهت متمایز نمودن سیمان پرتلند بنایی با سیمان پرتلند عادی.
حداکثر 10% به آن پودر قرمز رنگ هماتیت ـ که در جزیره هرمز یافت میشودـ میزنند که نتیجه آن پودر صورتی رنگ سیمان خواهد بود. استاندارد شماره 3516 ایران، مشخصات سیمان پرتلند بنایی را بیان کرده است. دقت نمایید از سیمان پرتلند بنایی به هیچ وجه نمی توان در صنعت بتن استفاده نمود.
—————————————–
مطالب مرتبط:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.