سیمان پرتلند بنایی
یکی از مصارف سیمان، تهیه ملات و استفاده از آن در آجرکاری است. بدین منظور ملات مورد استفاده میبایست خصوصیات زیر را دارا باشد.
- باید آب خود را حفظ بکند. زیرا در حالت عادی، آجر در مجاورت ملات، آب ملات را جذب میکند و اصطلاحاً ملات را میسوزاند. چنین ملاتی به علت عدم وجود آب کافی برای هیدراتاسیون سیمان، چسبندگی و مقاومت مناسبی ندارد.
- خشن نبوده و راحت پخش شود.
- ترک خوردگی در آن تا حد امکان کم باشد.
تفاوت سیمان عادی و سیمان بنایی
ملاتی که از سیمان عادی تهیه میشود، خصوصیات فوق را ندارد. اولاً در برابر آجر آب خود را از دست میدهد. یعنی آجر آب آن را میکشد. برخی بنّاها برای کاستن این اثر آجر، آجرها را قبل از آجرکاری ًزنجابً میکنند. یعنی آنان را برای مدت معین در آب غوطهور مینمایند. ثانیاً پخش نمودن ملات ماسه سیمان چندان ساده نیست. به عبارتی این ملات خشن میباشد .
استادان بنّا برای رفع این مشکل ، به ملات سیمان، خاک رس یا آهک میافزایند . این مسایل متخصصان را به فکر تولید سیمانی با خواص مطلوب جهت کار بنایی واداشت. که نتیجه آن تولید سیمان پرتلند بنایی بود. در تولید این سیمان مقداری سنگ آهکی را همراه سیمان آسیاب میکنند .
با وجودیکه مقاومت این سیمان از سیمان پرتلند معمولی کمتر میباشد (در حدود 200kg2/cm)، ولی برای هدف منظور زیاد متناسب میباشد. چرا که مقاومت خود قالبهای آجر چیزی در حدود 80kg2/cm میباشد. لذا مقاومت فراوان ملات کارایی ندارد و در گونه رسیدن بار به این حد، آجرها خرد میشوند. ضروری به ذکر میباشد افت مقاومت سیمان به ازای افزودن تا 50% آهک ، در حدود 5% میباشد. معمولاً جهت متمایز نمودن سیمان پرتلند بنایی با سیمان پرتلند عادی.
حداکثر 10% به آن پودر قرمز رنگ هماتیت ـ که در جزیره هرمز یافت میشودـ میزنند که نتیجه آن پودر صورتی رنگ سیمان خواهد بود. استاندارد شماره 3516 ایران، مشخصات سیمان پرتلند بنایی را بیان کرده است. دقت نمایید از سیمان پرتلند بنایی به هیچ وجه نمی توان در صنعت بتن استفاده نمود.
ویژگی های سیمان بنایی
- میزان جمع شدگی ملات سیمان بنایی از ملات سیمان معمولی کمتر است.
- آب کمتری جذب می کند.
- در برابر حمله شیمیای، یخ زدگی و لکه گذاری مقاوم است.
- کارایی بهتر و کیفیت بالاتری نسبت به ملات سیمان معمولی دارد.
- با دیگر مصالح چسبندگی مطلوبی دارد.
- میزان آب جذب شده در این ملات نصف ملات سیمان معمولی است.
تولید و مصرف سیمان بنایی
سیمان بنایی نفش اساسی در پروژه های عمرانی کشور دارد. اما با توجه به مزایای بسیار زیادی که دارد مشکلاتی در تولید این محصول همواره به چشم می خورد. مشکلاتی مانند مصرف انرژی بالا و آلاینده محیط زیست مهمترین آنهاست.
صنعت سیمان به شدت انرژی بر بوده و اکثر انرژی هایی که در تولید آن استفاده می شود، انرژی های فسیلی تجدید ناپذیر هستند. بنابراین باید روش هایی به کار گرفته شود که با میزان ثابتی از حجم کلینکر، سیمان بیشتری تولید گردد. یکی از بهترین راهکارها تولید و استفاده از سیمان بنایی در اجرای مسکن و ساختمان است.
چرا سیمان بنایی در ایران با شکست مواجه شد؟
علت اصلی شکست سیمان بنایی در ایران متولیان تولید، توزیع و مصرف بوده اند. اگر تولید سیمان بنایی به درستی انجام نشود و آموزش های لازم جهت ساخت آن به تولیدکنندگان داده نشود، همچنین قیمت گذاری و توزیع بطور مناسب صورت نگیرد در نهایت تولید آن متوقف خواهد شد.
بیشتر بخوانید: سیمانکاری بدون داربست
ضرورت استفاده از سیمان بنایی در اجرای غیرسازهای مسکن و ساختمان
در بیشتر کشورهای صنعتی از ملات بنایی برای ساختمان سازی و مسکن استفاده می شود. آمریکا و هندوستان از جملهاین کشورها هستند. استفاده از سیمان بنایی در برخی از مصارف ضروری است و میتوان آن را از سه جنبه فنی، اقتصادی و زیست محیطی بررسی نمود.
ضرورت فنی سیمان بنایی
آجرکاری، سنگ چینی در شالوده دیوار، نماکاری با سنگ و آجر، کاشی کاری، سیمان کاری آستر و نما و … از جمله فعالیت های بنایی هستند. بنابراین ملات سیمان باید به میزان مطلوبی قابلیت نگهداری داشته باشد و زمان گیرش آن طولانی باشد. از آنجایی که قابلیت نگهداری آب در ملات بنایی بالاست تبخیر آن در شرایط آب و هوای گرم و خشک کم است. به خاطر همین ویژگی ها در مدت زمان بیشتری روان مانده و نیاز به آب برای روان سازی ملات کمتر احساس می شود. این ملات در هنگام کار دچار کاهش مقاومت و دوام در اجرا نشده و در نهایت مقاومت بیشتری نسبت به ملات سیمان معمولی دارد.
ضرورت اقتصادی سیمان پرتلند بنایی
تولید سیمان بنایی نسبت به تولید سایر سیمان ها برای تولیدکنندگان کاملا به صرفه است. بدون مصرف کلینکر اضافی میتوان 30 درصد تولید سیمان را افزایش داد. به این ترتیب ارزش افزوده تولید کارخانهها بالا خواهد رفت زیرا کلینکر کمتری برای تولید همان مقدار سیمان مصرف خواهد شد.
هزینه سیمان بنایی معمولا نصف سیمان معمولی یا حتی کمتر است. بنابراین ساخت و سازهایی با سیمان بنایی به مراتب با هزینه کمتری به پایان خواهد رسید. حتی اگر هم میزان مصرف سیمان بالا رود باز هم از نطر اقتصادی هزینه های تمام شده کمتر خواهد بود. بهتر است بدانید اکثر کارخانهها برای تولید این محصول فرمول خاص خود را دارند و آن را منتشر نمی کنند.
ضرورت زیست محیطی سیمان بنایی
اگر کارخانهای بخواهد یک تن سیمان پرتلند معمولی تولید کند حدودا 1000 کیلوگرم گاز کربن دار را وارد محیط زیست خواهد کرد که بیش از 500 کیلوگرم آن گاز دی اکسید کربن است. بنابراین اگر از سیمان پرتلند در کارهای غیرضروری استفاده شود سبب آلودگی محیط زیست خواهد شد.
در مقابل برای تولید سیمان بنایی به دلیل مصرف پرکننده، پوزولانها و سربارهها مصرف موارد سوختی کاهش پیدا می کند زیرا این مواد نیازی به چخته شدن ندارند. در نهایت میزان آلودگی کمتری دارند. همچنین از آنجایی که میزان دیاکسیدکربن کمتری تولید می کند با محیط زیست سازگاری بهتری دارد.
در پایان …
با توجه به مزایا و کاربردهای سیمان بنایی، بهتر است برای ساخت و سازهایی که نیاز ضروری به استفاده از سیمان معمولی نیست از سیمان بنایی استفاده کنیم. به این ترتیب هم هزینه ها تا میزان زیادی کاهش پیدا کرد و هم به محیط زیست آسیب کمتری وارد خواهد شد.
جهت اطلاع بیشتر میتوانید با مشاوران ما در تماس باشید.
—————————————–
مطالب مرتبط:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.